Ana Sayfa / E-Kurs / 9. Sınıf Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz
E Kurs Soruları ve Cevapları

9. Sınıf Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz


9. Sınıf Türk Edebiyatı Kazanım ve Kavrama Testi 4 Soruları ve Cevapları Çöz

1. Edebî metinlerle ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

A) Sanat yapma kaygısı vardır.

B) Sözlü ve yazılı olarak ortaya konabilir.

C) Ana malzemesi dildir.

D) Estetiğe önem verilir.

E) Somut kavramlara çokça yer verilir.


Bu köyün evleri, sokakları, mezarları gibi çocuklarında da siyah bir neşesizlik var. Renksiz dudakları, gülmek nedir bilmeyen durgun gözleri ağır bir hüzün içinde ölümü düşünüyor gibi. Ben bile yavaş yavaş onlara benzemeye başlamıyor muyum? Eskiden ölümü başka türlü düşünürdüm. İnsan elli sene, altmış sene gezer, koşar eğlenir. Sonra gözleri tatlı bir uyku ihtiyacıyla mahmurlaşmaya başlar. O vakit bembeyaz, temiz bir yatağa uzanır. Yeni başlayan uykunun hafif sarhoşluğu içinde gülümseye gülümseye sönüp gider.

2. Bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Bir edebî metinden alınmıştır.

B) Nesnel anlatımdan yararlanılmıştır.

C) Mecaz anlamlı kelimelere yer verilmiştir.

D) Dil şiirsel işleviyle kullanılmıştır.

E) Sanatlı ifadelere başvurulmuştur.


3. Edebî metinlerde aşağıdakilerden hangisi en az 
kullanılır?

A) Duygular    B) Edebî sanatlar    C) Doğa güzellikleri    D) Fizik kuralları    E) Mimari yapılar


4. Aşağıdakilerden hangisi edebî metin olabilir?

A) İnsan sağlığıyla ilgili bir konferans metni

B) Yerçekimini anlatan bir metin

C) Doğa güzelliğini anlatan bir metin

D) Seçimle ilgili bilgiler veren bir metin

E) Bir kitabın içeriğini anlatan bir metin


5. Aşağıdakilerden hangisi edebî bir metni öğretici 
metinden farklı kılan bir özelliktir?

A) Kurmaca olması

B) Nesnel olması

C) Bilimsel olması

D) Evrensel olması

E) Gerçekliği esas alması


Edebî metinlerde anlam zenginliği dikkatimizi çeker. Günlük hayatta pek fazla kullanmadığımız bir kelime, edebî metinde çok farklı bir şekilde karşımıza çıkabilir.- – – –

6. Bu parça aşağıdakilerden hangisi ile sürdürülmelidir?

A) Bu durum eserde basit bir görünüme sebep olur.

B) Bu, günlük hayatta yaşadıklarımızın hayatımızı renklendirdiğini gösterir.

C) Bu tür eserleri anlamak için edebiyatçı olmak gerekir.

D) Bu özellik, edebî metnin zengin bir yapıya sahip olduğunu gösterir.

E) Bu farklılık, hayatımızı anlamsızlaştırır.

7. Aşağıdakilerden hangisi edebî metin değildir?

A) Roman    B) Makale    C) Hikâye     D) Fabl    E) Masal


– – – – metinlerde kanıtlanmaya çalışılan bir fikir yoktur. Metnin mesajı bizzat kendisidir. Dil genellikle şiirsel işlevde kullanılır. Bu metinler yaşanmış olayları bire bir anlatmak için yazılmaz. Kurmacadır, yazarın kurguladığı bir olay örgüsü vardır.

8. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilebilir?

A) Edebî    B) Öğretici    C)Tarihsel    D)Felsefi    E) Bilimsel


I. Şiir

II. Masal

III. Deneme

IV. Roman

V. Tiyatro

9. Numaralandırılmış türlerden hangileri anlatmaya bağlı edebî metinler içinde sınıflandırılır?

A) I. ve II.    B) I. ve III.    C) II. ve IV.    D) III. ve IV.    E) IV. ve V.


10. Aşağıdaki metinlerden hangisinde dil farklı bir işlevde 
kullanılır?

A) Edebiyat sempozyumunda sunulacak bir bildirinin metni

B) Çanakkale Savaşı’nı anlatan bir filmin senaryosu

C) Bir eleştirmenin izlediği sinemayla ilgili eleştiri yazısı

D) Osmanlı tarihiyle ilgili bir araştırma yazısı

E) yy. Osmanlı mimarisiyle ilgili bir yazı


(I) Edebî metin asıl malzemesi dildir. (II) Kullanılan dil günlük dilden farklıdır ancak günlük dilden büyük ölçüde yararlanır. (III) Edebî metnin dili, onu ortaya koyan, yazan sanatçının kişiliğini, üslubunu yansıtır. (IV) Bu metinlerde dil, alıcıyı harekete geçirme işlevinde kullanılır. (V) Edebî metinler yan anlam değeri bakımından zengindir, gerçek anlamın dışında kullanılan sözcüklere yer verilir.

11. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bilgi yanlışı vardır?

A) I.    B) II.     C) III.    D) IV.    E) V.


I. Çağrışımlara açık olması

II. Yaratıcılık ürünü olması

III. Tamamlanmış bir sitem olması

IV. Kurmaca bir yapıya sahip olması

V. Yaşamı tüm gerçekliğiyle yansıtması

Yukarıdakilerden hangisi edebî metinlerin özelliklerinden değildir?

A) I.    B) II.    C) III.    D) IV.    E) V.

Test 4 1. E    2. B    3. D    4. C    5. A    6. B   7. B    8. A    9. C    10. B    11. D    12. E




Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir