Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 478

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 478 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 478

2. Metinde altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi ve kelimelerin sözlükteki anlamlarını tabloya yazınız.

  • Cevap:

3. Okuduğunuz metinde geçen “ipilemek, kümbet, yunmak, fırıl fırıl” kelimelerinin anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ünden bularak bu kelimeleri birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

İpilemek: Az ışıkla yanmak: “İpileyen mum odayı aydınlatmaya güç yetiremiyordu.”
Kümbet: 1. Kubbe., 2. Damı koni veya piramit biçiminde olan, yuvarlak veya köşeli yapı: “Bu kümbet çok eski zamanları haykırıyor insana.”
Yunmak: Yıkanmak: “Kuyunun başında mevtam yunuyor / Düşmanlarım kıs kıs olmuş gülüyor”- Halk türküsü Fırıl fırıl: Sürekli ve hızlı bir biçimde: “Tansiyonum düşmüş herhâlde, oda etrafımda fırıl fırıl dönüyor.”

4. İşlenmiş, canlı, güzel bir geometri kafası taşa can, taşa yoğunluk vermiş. Sonra da Erciyes’in düzlüğüne ölmez yapılarını oturtmuş. ve Dersin ki Asya’nın bozkırından çadırlarını alıp, atlarına binip, devesini, koyununu, keçisini, malını toplayıp Anadolu’ya bir periler kavmi geldi. Her biri bir taşa dokundu, nakış oldu. Tuttuğu taş nakış oldu. cümlelerinde geçen ölmez ve nakış sözcüklerinin sizde çağrıştırdığı farklı anlamları belirtiniz. TDK Türkçe Sözlük’ünden yararlanarak bu sözcüklerin iki farklı anlamını karşılayacak şekilde cümleler kurunuz.

  • Cevap:

Ölmez:
Ölümsüz, kalıcı olan: “Her kim ki olursa bu sırra mazhar / Dünyaya bırakır ölmez bir eser” – Âşık Veysel Çok dayanıklı, kolay eskimeyen.
Nakış:
Genellikle kumaş üzerine renkli iplikler veya sırma ve sim kullanarak elle, makineyle yapılan işleme, el işi, ince iş: “Kilimi kilim yapan özelliklerden biri de nakış aralarındaki boşlukların düzenidir.” – Bedri Rahmi Eyüboğlu
Özellikle duvar ve tavanları süslemek için yapılan resim: “Bu hatlar, bu çiniler, bu nakışlar olmasa bu abideler de olmazdı.”
– Orhan Seyfi Orhon
Beste ve semainin, dört yerine iki haneli olanı.
Hile.
Öğrenciler bu anlamlardan ikisini kullanarak iki cümle oluşturacak.

5. Lügatle (sözlükle) pehlivanlık olmaz” ve “Ben bilmediğim kelime için bir defa, bildiğim kelime için iki defa sözlüğe bakarım.” sözlerinden hareketle kelimelerin anlamlarına ve sözlüklerin kullanımına dair çıkarımlarınızı anlatan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: İnsanoğlunun bir bilgiyi öğrenmede kullandığı en basit yöntem ezberlemektir. Ama ezberlenen her bilgi kalıcı olmayabilir. Ezberlediğimiz bilgileri de unutabiliriz. Zira hafıza-i beşer nisyan ile maluldür (İnsan belleği unutma hastalığı ile özürlüdür.). İnsanoğlunun hafızasının en büyük hastalığı sadece unutmak değildir. Unutmak kadar tehlikeli başka bir hastalık ise zaman zaman doğru olanı değil, yanlış olanı doğruymuş gibi hatırlamaktır. Bu sebeple herhangi bir dil öğrenilirken veya kullanılırken pratikteki karşılığı bilinse bile kelimelerin sözlükteki anlamlarına bakılması gereklidir. Hatta bilindiği düşünülen kelimelerin nüanslarının olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tavır, dili kullanmada bizi daha yetkin kılar.

11. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 478 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!