Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Eğitim

Çoklu Zeka Kuramı

“Çoklu Zeka Kuramı” ile ilgili yazımızı incelemeye ne dersiniz?

Çoklu Zeka Kuramı

Amerikan psikolog Howard Gardner, Harvard üniversitesinde yürüttüğü bilimsel çalışmalar sonucu; insan beyninin kişiye özel bir kullanımı olduğunu ve herkesin yeteneklerinin bu yüzden farklılık gösterdiğini öne sürmüştür.

Çoklu zeka kuramı, zekanın ve öğrenmeye yatkınlığın herkeste eşit olduğunu, sadece alt gruplara ayrıldığını iddia eder. Şu an mevcut 8 alt kategori vardır, bunlar; uzamsal, kinestetik, müziksel, sözel, içsel, sosyal, matematiksel ve doğasal zekadır.  Bu alt gruplar geliştirilebilir olduğu gibi, farklı koşullar altında da değişebilmektedir.

Uzamsal Zeka

Uzamsal Zeka, görselliğin ön planda tutulduğu bir zeka grubudur. Gözümüzle görmemiz, anlatılanları zihnimizde boyutlandırarak canlandırmamız, zihin tasarımlarımıza derinlik katmamız uzamsal zekanın bazı becerileridir.

Doğduğumuz anda görmeye başlamak, bize sunulan direktifleri gerçekleştirmeden zihnimizde en baştan düzenlemek, kişide en gelişmiş zeka türlerinden biri olduğunu kanıtlamaktadır.

Görsel hafıza ve zihin canlandırmasını üst düzeyde yaşayan insanlar, sanatçı olmaya yatkındırlar.

Müziksel Zeka

Doğada ya da beşeri alanda bulunan seslere, ritimlere veya melodilere karşı aşırı hassasiyet müziksel zekanın getirilerinden birisidir. Hiç eğitim almadan enstrüman çalabilmek, müziksel zekasını kullanan insanlarda sık rastlanılan bir olaydır.

Kinestetik Zeka

Beyinlerinin verdiği direktifleri kusursuz bir şekilde bedeninde gösteren insanların kinestetik zekaya sahip olmaları şaşırtıcı değildir. Vücut kondisyonları oldukça iyidir, jest ve mimikleri ustaca kullanabilme ve genel olarak aktif bir fiziksel yaşam içindedirler.

Kinestetik zeka türüne sahip insanlar performans gerektiren dans, tiyatro gibi birçok işin altından kolaylıkla kalkabilirler.

İçsel Zeka

İçsel zeka, kişinin kendini iyi tanıma ve buna göre hareket edebilme dürtüsüne sahip olmasıdır. Çoğunlukla bir işe başlamadan önce, o işte başarılı olup olamayacaklarını tahmin edip; kendilerini tüm bu sürece hazırlarlar.

Kişinin kendini tanıması, beceri-uyum gösterme konusunda da oldukça önemli olduğu için, içsel zekaya sahip insanların oldukça şanslı olduklarını söyleyebiliriz.

Sözel Zeka

Dil becerilerinin yüksek olduğu sözel zeka kullanıcıları, kendilerini ifade etme konusunda daima iyidirler. Yazarlar, şairler, dil bilimciler sözel zekalarını ustaca kullanan ve bundan faydalanan insanlardır.

Duygu ve düşüncelerini tam anlamıyla sözcüklere dökme, yazmaya yatkınlık, ikna gücü gibi birçok iyi yönü vardır.

Doğasal Zeka

Doğasal zeka, tamamen doğayı gözlemleyip yorumlamaktan geçer. İçinde bulundukları doğayı ve birlikte yaşadıkları canlıları görüp, inceleyip, yorumlama eğilimindedirler.

İzledikleri belgeseller, okudukları kitaplar ya da sadece kendi gözlemleriyle doğada nasıl hayatta kalacakları konusunda her zaman bir fikirleri vardır. Bir izci gibi yaşayıp, bir dağcı gibi dağa tırmanıp, bir botanikçi gibi bitkileri sevebilir. Doğa onlar için bir evdir.

Sosyal Zeka

İnsanların duygularını ve düşüncelerini onlar söylemeden anlama konusunda oldukça iyi olan sosyal zeka kullanıcıları; halka hitap konusunda bir dünya markasıdırlar.

Sadece insanları anlama ve sosyal beceriler kurma üzerine kurulu olan sosyal zeka, kişiye siyasetçi, şovmen veya komedyen olma gibi bir eğilim verir.

Matematiksel Zeka

Sayı ve sembollerden oluşan sadece kendileri için yeni bir dil üretmek isteyen bu kişiler, analitik düşünme konusunda oldukça iyidirler. Bir eylem içerisindeki nedenleri ve sonuçları kolaylıkla görüp, analiz edip iletişimlerini bunun üzerine geliştirebilirler.

Parçaları bir araya getirip, büyük resmi görmekte iyi olan matematiksel zeka kullanıcıları, bilim insanı, matematikçi ya da astronom olarak ışıklarını tüm dünyaya gösterebilirler.

Çoklu Zeka Kuramı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
clap
1
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!