Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

Piri Reis’in Eserleri Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Piri Reis’in Eserleri metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 198-199-200-201-200-203-204-205 (7. Tema Bilim ve Teknoloji)

Piri Reis’in Eserleri Metni Cevapları

Piri Reis(yaşamının büyük bölümünü denizlerde geçirmiş ve Önemli eserler ortaya koymuş bir denizci ve haritacıydı. Piri Reis’in en önemli eserleri orasında “Kîtab-ı Bahriye” adlı denizcilik kitabı ve Dünya haritaları yer alır. Piri Reis, birer deniz haritası niteliğindeki Dünya haritalarında kıyıları ve limanları ayrıntılı olarak göstermişti. Portolan haritası adı da verilen bu çeşit deniz haritaları coğrafi keşiflerin yapılmasında önemli rol oynadı.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 198 Cevabı

HAZIRLIK

1. Piri Reis hakkında yaptığınız araştırmalarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

2. Denizcilerin nasıl yön bulduğunu anlatınız.

  • Cevap:

Denizciler yönlerini nasıl bulurlar? Bilgi toplayınız.

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 202 Cevabı

Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Daha sonra kelimeleri cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Piri Reis kimdir?

  • Cevap: Piri Reis yaşamının büyük bir bölümünü denizlerde geçirmiş ve önemli eserler ortaya koymuş bir denizci ve haritacıdır.

2. Avrupalıların Uzak Doğu’ya gitme sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Avrupalıların Uzak Doğu’ya gitme sebepleri ticaret yapmaktır.

3. Kitab-ı Bahriye kitabında hangi konulara değinilmiştir?

  • Cevap: Kitab-ı Bahriye kitabında adalara, körfezlere, limanlara, gemi bakımı yapılabilecek ve içme suyu bulunabilecek yerlere, insan topluluklarına, bitki örtüsü ve önemli yapılara değinilmiştir.

4. Piri Reis’in çizdiği haritalar yaşadığı dönemde bilim dünyasına nasıl katkıda bulunmuştur?

  • Cevap: Piri Reis’in çizdiği haritalar yaşadığı dönemde bilim dünyasına denizcilik alanında önemli katkılarda bulunmuştur.

5. Avrupalıları yeni yollar aramaya yönelten eski ticaret yollarında insanlar ne gibi sıkıntılarla karşılaşmış olabilir?

  • Cevap: Avrupalıları yeni yollar aramaya yönelten eski ticaret yollarında insanlar yolların uzun olması sebebiyle vakit kaybı, hırsız saldırılarından dolayı güvenlik, içme suyu bulamama gibi sıkıntılarla karşılaşmış olabilirler.

6. Piri Reis’in denizciliği seçmesindeki en büyük etken ne olabilir?

  • Cevap: Piri Reis’in denizciliği seçmesindeki en büyük etken denize olan ilgilisi olabilir.

7. Piri Reis’in Dünya haritasını sadece deniz yolu ile gezerek çizmesi mümkün müdür? O zamanın şartlarını düşünerek değerlendiriniz.

  • Cevap: Piri Reis’in Dünya haritasını sadece deniz yolu ile gezerek çizmesi mümkün değildir. Zaten Piri Reis dünya haritasını çizerken, o zaman kadar çizilen diğer haritalardan ve gezginlerin kitaplarından faydalanmıştır.

3. ETKİNLİK 

Bilim insanının sahip olması gereken özelliklerden hangisi Piri Reis’te vardır? Örnekteki gibi var olan özellikleri işaretleyiniz, metinle ilişkilendirerek açıklayınız.

Evreni ve onun işleyişine ilişkin konuları merak eder, gözlem yapar. ()
Tüm yolculuklarında bol bol gözlem yapar ve bilgi toplardı.

Üzerinde çalıştığı konuyla ilgili olarak o güne kadar elde edilmiş tüm bilgileri bulmaya çalışır.()

Üzerinde çalıştığı konulara ilişkin önemli bilgileri bilim dünyası dışındaki kişilerle de paylaşır. Bu amaçla radyo ve televizyon programlarına katılabilir. ()

Başarısızlıkları bilimsel araştırma sürecinin doğal bir parçası olarak kabul eder. Başarısızlık söz konusu olduğunda vazgeçmez, bunun da bir tür bilgi birikimi olduğunu düşünerek çalışmaya devam eder.()

Düşüncelerini ve elde ettiği bilgileri bilim dünyasıyla paylaşır. Bu amaçla bilimsel yazılar yazar. ()

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 203 Cevabı

a) Tek başına anlamı olmayan ancak cümle içinde anlam kazanan kelimelerin (edatların) altını örnekteki gibi çiziniz. Kattığı anlamı bırakılan boşluğa yazınız.

• Portekizli bir denizci, gemi ile Portekiz’den yola çıkıp Hindistan’a ulaştı. (Araç ilgisi)
• Gittikleri yerlerde kendi mallarını satar, oralardan da ipek, İnci, porselen ve baharat gibi şeyler alırlardı. (benzerlik ilgisi)
• Bu zorlukları yaşamamak için yeni yollar aramaya başladılar. (amaç ilgisi)
• Bilim İnsanları bu haritanın ancak kuş bakışı bakılarak çizilebileceğini söylerler. (özgülük ilkesi)

b) Aşağıdaki şiirde geçen edatları bulunuz. Edatların şiirin anlamına olan katkısını açıklayınız.

Piri Reis’in Haritası

Piri Reis düşlerimizi çizmiş haritasına,
Boyamış serin deniz sabahlarının renkleriyle.
Piri Reis düşlerimizi çizmiş haritasına,
Göz görmemiş, el değmemiş yıldız hevenkleriyle.
Piri Reis düşlerimizi çizmiş haritasına,
Varılan kıyılardan ayak basmamış kumsallara doğru
Hayırsız adalarla yeşil papağanların arasından
Billur köşklere giden yolu.
(…)

  • Cevap: Edatlar, tek başlarına bir anlam taşımayan, fakat cümle içinde anlam kazanan, sözcükler arasında çeşitli anlam ilgileri kuran sözcüklerdir. Yukarıdaki metinde ise yönelme ve birliktelik anlamı katmıştır.

c) “başka” kelimesini edat, sıfat ve zamir olarak birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 204 Cevabı

“Piri Reis” metninden alınmış aşağıdaki cümleyi okuyunuz. Verilen Dünya haritasına göre soruları yanıtlayınız.

“Asya’ya ulaşacağını düşünerek İspanya’dan gemiyle yola çıkmış olan İtalyan denizci Kristof Kolomb 1492’de Atlas Okyanusu’nu geçerek Orta Amerika’ya ulaştı.”

1. İspanya’dan yola çıkan ve yanlış rotada giden Kristof Kolomb hangi okyanusta ilerlemektedir?

  • Cevap: İspanya’dan yola çıkan ve yanlış rotada giden Kristof Kolomb Atlas Okyanus’unda ilerlemektedir.

2. Asya’ya varmak isteyen Kolomb, o günün şartlarında hangi okyanusları geçmek zorundadır?

  • Cevap: Asya’ya varmak isteyen Kolomb, o günün şartlarında Atlas ve Hint Okyanus’unu geçmek zorundadır.

3. Kolomb’un yanlış rotada gitmesinin nedenleri ne olabilir?

  • Cevap: Kolomb’un yanlış rotada gitmesinin sebepleri yön bulma yöntemlerinin yetersiz oluşu, elinde bir harita olmaması olabilir.

6. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 205 Cevabı

Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Metinden hareketle soruları yanıtlayınız.

PİRİ REİS İN HARİTASINDAKİ İNANILMAZ SIR!

Coğrafya ve harita uzmanı ünlü Türk denizci Piri Reis’in 1513’te çizdiği Afrika, Amerika ve Güney Kutbu’nu gösteren harita ortalığı karıştırdı. Çünkü Güney Kutbu’nun keşfi, haritanın çizilmesinden çok sonra, yani 1818’de gerçekleşmişti. Dahası, Piri Reis’in haritası, kıtanın bazaltında kalmış sahil kesimlerini de gösteriyordu. Ancak kıta üzerindeki buzlar, haritanın çizilmesinden tam 6 bin yıl önce erimişti. Piri Reis haritası günümüze kalan, Amerika kıtasını gösteren en eski haritalardan biridir.

a) Haber metninin görsellerinin haberle olan ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Haber metninin görsellerinin haberle olan ilişkisi görselde Piri Reis’in resmi ve haritası kullanılmıştır. Haber metninde de Piri Reis ve haritasından bahsedildiği için uygun bir seçim olmuştur.

b) Bu haber metnini siz hazırlasaydınız nasıl bir görsel kullanırdınız?

  • Cevap: Bu haber metnini ben hazırlasaydım yukarıdaki görsellere ek olarak günümüz haritasını da kullanırdım.

7. ETKİNLİK 

a) Piri Reis’in o günün şartlarında dayanıksız kalyonlarla tüm dünyayı gezmiş olması pek mümkün değilken Dünya haritasını sizce nasıl çizmiş olabilir?

  • Cevap: Piri Reis’in o günün şartlarında dayanıksız kalyonlarla tüm dünyayı gezmiş olması o zamana kadar çizilmiş haritalardan ve gezginlerin kitaplarından yararlanarak çizmiş olabilir.

b) Düşünceleriniz doğrultusunda “Haritadaki Sır” başlığı altında bir hikâye kurgulayınız. Hikâyenizde yabancı dillerden alınmış dilimize henüz yerleşmemiş aşağıdaki kelimelerin Türkçe karşılıklarını da kullanınız.

perspektif: Bakış açısı.
kroki: Bir konu veya nesnenin başlıca özelliklerini yansıtacak biçimde hazırlanmış taslağı:
anafor: Girdap.
monoton: Tekdüze.
restorasyon: Yenileme.

HARİTADAKİ SIR

  • Cevap: Ahmet bir gün haritaların nasıl oluştuğunu merak etti. Bunun için ise araştırma yapmaya başladı. Araştırmasında ise ünlü Türk Denizci Piri Reis karşısına çıktı. Meğerse Piri Reis haritalar konusunda söz sahibi bir insanmış. Onun bakış açısı Dünya’daki ilklerden bir tanesiymiş. Tekdüze olan haritalardan çok farklı bir bakış açısıyla haritalarını çiziyormuş. Onun hazırlamış olduğu harita taslakları bile çok emek verilerek hazırlanmış taslaklarmış. Günümüzdeki pek çok harita ise Piri Reis’in çizmiş olduğu haritaların yenilenmiş hali. Ahmet araştırmaları sonucunda edindiği bilgileri sınıfındaki arkadaşlarıyla paylaştı. Bu bilgilere sahip olduğunu gören arkadaşları ise Ahmet’i tebrik ettiler. Ahmet ise o gün çok ama çok mutlu oldu.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Dünyadaki iklim farklılıklarını ve sebeplerini araştırınız.

  • Cevap: Bir yerde sürekli olarak uzun bir şekilde gözlemlenen; sıcaklık, yağış, hava basıncı, nem ve rüzgâr gibi meteorolojik olayların yaşanmasına iklim adı verilir. Yüzlerle ifade edilen kilometre karelerce büyük iklimlerin oluşması makroklima olarak adlandırılır. Ayrıca bu iklim alanlarında olan bölgesel kısımlara ise; mikroklima denmektedir. İklimler yeryüzü kuşağında üç gruba ayrılmaktadırlar. Sıcak iklimler, ılıman iklimler, soğuk iklimler.

Dünyadaki iklim farklılıkları ve sebepleri ise;

1. Yükselti farklılığı
2. Denize uzaklık
3. Okyanus etkisi
4. Karasallık
5. Bitki örtüsü
6. Etki eden rüzgarlar olarak örneklenebilir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 198-199-200-201-200-203-204-205 Piri Reis’in Eserleri Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
298
clap
67
angry
49
love
37
unlike
15
happy
14
confused
13
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!