Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 17

Psikoloji Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Özgün Matbaacılık‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Psikoloji Ders Kitabı Cevapları Özgün Matbaacılık Sayfa 17

Kafka)’dır (1886-1941). Bu yaklaşım; insan davranışlarını, yaşantılarını, öğrenmelerini incelerken parçalara bölmektense bütün olarak ele almayı savunur.

Bilişsel Yaklaşım: Bu yaklaşım, insan davranışlarının bilişsel süreçler tarafından belirlendiğini savunur. En önemli temsilcileri Jean Piaget (Jan Piaje) (1896-1980) ve Noam Chomsky (Noum Çomski)’dir (1928- …). Chomsky, dil gelişimi konusunda yaptığı araştırmalarla dikkat çekerken Piaget, çocukların bilişsel gelişimleri üzerinde yaptığı araştırmalarıyla dikkat çekmiştir. Bilişsel süreçlerden kasdedilen dikkat, algılama, tekrar, kodlama ve geri getirmedir. Dikkat, uyarıcılar üzerinde bilinçli bir odaklaşma sürecidir. Algılama, belleğe gelen bilgiye anlam vermeyi ifade eder. Tekrar, bilginin şeklini değiştirmeden sesli veya sessiz olarak defalarca söyleme şeklidir. Kodlama, bilgiyi uzun süreli belleğe yerleştirme sürecidir. Geri getirme, bilginin uzun süreli bellekten kısa süreli belleğe getirilmesi yani hatırlanmasıdır.

Piaget, çocuklar üzerinde yaptığı çalışmalar sonucunda onların bilişsel gelişim aşamalarını belirlemiştir. Bilişsel gelişim sürecinde, kütlenin değişmezliği (korunumu) kavramından bahsetmiştir. Kütlenin değişmezliğinde sıvıların korunumunu düşünürsek sıvının içine konulduğu kap değişse bile, eğer herhangi bir ekleme ve çıkarma yapılmamışsa sıvının miktarının aynı kalacağını ifade eder. Kütlenin değişmezliği kavramını çocuk, somut işlemler (7-11 yaş) döneminde kazanır. Yedi yaşından küçük çocuklara “Bir kilo pamuk mu daha ağırdır, bir kilo demir mi?” sorusu sorulduğunda demirin ağır olduğunu söylemeleri bu sebeptendir.

Okullarda ders müfredatları hazırlanırken çocukların bilişsel gelişimleri dikkate alınır. Örneğin; matematik dersinin somut kavramları ilkokul ve ortaokul, soyut kavramları ise soyut işlem dönemine girildikten sonra yani lisede verilir.

Hümanist Yaklaşım: Bu yaklaşımın en önemli temsilcileri Abraham Maslow (Ebrehem Meslov) (1908-1970) ve Carl Rogers (Karl Racırs)’dır (1902-1987). 1950’lerde davranışçı ve psikanalitik yaklaşıma tepki olarak ortaya çıkmıştır. Bu yaklaşım, insanların davranışlarını çevrenin etkisiyle ya da içgüdüsel güçler nedeniyle gerçekleştirmediğini savunur. Bu yaklaşım; kişisel gelişim, kişisel algı, kişisel seçim gibi konulara öncelik verir. Bireylerin kendilerini nasıl algıladıklarının, davranışları üzerinde etkili olduğunu savunur.

Gözlem Yapalım

Piaget’in “kütle değişmezliği” ilkesinin gözlemini yapmaya ne dersiniz? Kendinize, çevrenizde somut işlemler dönemi öncesi (7 yaş öncesi) ve somut işlem döneminde (7-11 yaş) olan iki çocuk belirleyin. Bu çocukların davranışlarını aşağıdaki yönergeyi dikkate alarak gözlemleyin. Bu çocukların, aynı büyüklükteki biri uzun ve dar, diğeri ise geniş ve daha kısa bardaktaki aynı miktarda suyun eşit olup olmadığı ile ilgili soruya verdiği cevaplar nelerdir? Gözlemleyip, not alarak derste tartışınız.

  • Cevap:

Psikoloji Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!