
Tırşik Tarifi


Tırşik Tarifi
10 kişilik | Hazırlama süresi: 1 gece dinlendirme + 2 saat
Tırşik İçin Malzemeler
- 2 bağ tırşik pancarı
- 4 su bardağı ekşi ayran
- 8 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı nohut
- 1 çay bardağı dövme (aşurelik buğday) (isteğe bağlı)
- Yeteri kadar köy unu
- Tuz
Tırşik Nasıl Yapılır?
Tırşik pancarının sapını yaprağını temizleyin. Maydanoz kıyar gibi incecik kıyın. Bol suda yıkayıp süzün. Geniş bir bakır veya çelik tencereye alın.
Otun üzerine ekşi ayran ve ayranın 2 katı sıcak su ilave edin. Çiğ nohut koyun. Arzu ederseniz yıkanmış süzülmüş dövmesini koyun. Tenceredeki malzemeyi az karıştırın. Üzerine el kalınlığında bir tabaka oluşturacak şekilde un dökün.
Hiç karıştırmadan tencerenin kapağını örtün. Üstünü battaniyeyle kapatıp yoğurt mayalar gibi, sabaha kadar sıcak kalmasını sağlayın. Sabahleyin üzeri kaymak tutmuş olacak; bu kaymağı kaşıkla alıp atın. Odun ateşinde kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Tuzunu serpin. Pişerken üstüne çıkan yeşil köpükleri kaşıkla alıp atın. Çorba kıvamını alacak şekilde gerekirse sıcak su ilave edin. Çorbanın içindeki otlar sararıncaya kadar kaynatın. Yanında yufka ve bulgur pilavıyla sıcak servis yapın. Soğuk da yenebilir.
Tırşik, Osmaniye, Maraş, Kadirli ve Ceyhan civarında çok sevilir. Osmaniye’de kışın baş yemektir. Tırşik pancarı, ekşi ayran, un karışımı üstü örtülerek yoğurt mayalar gibi bir gece dinlendirilir: daha sonra pişirilir. Tırşik bol miktarda hazırlanır; konu komşuya da dağıtılır. Yemeğin ana malzemesi doğada su kenarlarında kendiliğinden yetişen tırşik pancarıdır. Yılan pancarı, eşek pancarı veya gâvur pancarı diye de bilinen otun çiğ yenmesi sakıncalıdır fakat piştiğinde şifalı olduğuna inanılır. Kahramanmaraş Andırın yöresinde bu ota ‘‘Andırın doktoru” denilmektedir.